Prin disciplinele tehnologice, atât cultura de specialitate cât şi laboratorul tehnologic şi instruirea practică elevii dobândesc cunoştinţe, priceperi şi deprinderi specifice meseriei, se dezvoltă creativitatea, gândirea tehnică.
Formarea competenţelor profesionale a tinerilor ce au absolvit liceul tehnologic sau o şcoală profesională este asigurată prin instruirea lor completă şi progresivă, în timpul şcolarizării, pornind de la problemele generale ale domeniului spre cele specifice unui grup de meserii.
Industria Alimentară reprezintă un domeniu prioritar în cadrul economiei naţionale, produsele alimentare fiind de importanţă strategică. Producerea alimentelor se realizează în conformitate cu normele de igienă interne şi internaţionale şi în concordanţă cu cerinţele consumatorilor.
Asigurarea creşterii calitative şi cantitative a producţiei alimentare, prin valorificarea potenţialului productiv şi a principiilor care promovează inocuitatea alimentelor şi standardele de calitate, se realizează prin pregătirea forţei de muncă la nivelul standardelor europene.